Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η αναζήτηση της αυτοεκτίμησης
















Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι όλα καταρρέουν γύρω σου.
Στιγμές που η μία κακή είδηση διαδέχεται την άλλη, στιγμές που όλα πάνε στραβά ή αναπάντεχα αρνητικά συμβάντα σε καταρρακώνουν.  
Νομίζεις τότε ότι  είσαι άχρηστος, ότι δεν αξίζεις τίποτα, ότι όλα όσα έχεις πετύχει μέχρι εκείνη την στιγμή είναι μηδαμινά αν όχι μηδενικά.
Μια ολιστική μηδενιστική κατάσταση σ' έχει κυριεύσει. Νιώθεις ένα τίποτα ή κάτι λίγο πάνω απ' αυτό. Δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά, εγκλωβίζεται  η σκέψη σου μόνο σε κάθε τι αρνητικό που έχεις βιώσει στο παρελθόν, μεγεθυσμένο στον υπέρτατο βαθμό και ένα σφίξιμο στο στομάχι, σου δίνει και την σωματική πάθηση της ισοπέδωσης σου. 
Χρειάζεσαι επειγόντως ενέσεις εμπιστοσύνης στον εαυτό σου. Αυτοπεποίθηση βασικά που δεν την έχεις.
Η αναζήτηση της αυτοεκτίμησης έχει αρχίσει στον δρόμο για την εύρεση αυτοπεποίθησης, ότι θα παλέψεις και θα τα καταφέρεις και δεν θα επηρεαστείς από κάθε τι αρνητικό, θα το αντιπαρέλθεις και θα προχωρήσεις ξανά προς την επιτυχία.
Πόσο εφικτό είναι αυτό, πόσο εύκολα υλοποιήσιμο, πόσο έτοιμος μπορεί να είναι κάποιος να αποστασιοποιηθεί από αρνητικά γεγονότα που τον κατακλύζουν, παραμένοντας δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό του; 
Η αυτοεκτίμηση βασικά πηγάζει από τον ίδιο τον εαυτό σου, πόσο καλά τον γνωρίζεις, απ' το γνώθι σαυτόν κι η αυτογνωσία είναι αποτέλεσμα εσωτερικής διαρκούς διεργασίας που οφείλεις να κάνεις κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Σ' αυτό το πλαίσιο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον που ζεις, οι γονείς και συγγενείς σου, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοι σου, γενικά ο περίγυρος σου. Το περιβάλλον μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις την αυτοεκτίμηση σου ή ακόμα και να την χάσεις τελείως.
Μέσα απ' αυτή τη διεργασία κατανοείς τον εαυτό σου και μέσα απ' αυτόν τους άλλους, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πιο ολοκληρωμένος χαρακτήρας και αποκτάς αυτοπεποίθηση, πως ό,τι κι αν σου συμβεί, θα το ξεπεράσεις, θα αντεπεξέλθεις στις όποιες δυσκολίες, κι αν έπεσες, θα ξανασηκωθείς γρήγορα γιατί έχεις τις δυνατότητες να το κάνεις.
Εν κατακλείδι, όσο πιο μεγάλη αυτοεκτίμηση έχεις, τόσο πιο δύσκολα καταρρέεις όταν βάλλεσαι. Γνωρίζεις τον εαυτό σου, σημαίνει ξέρεις τις δυνατότητες σου, ξέρεις ποιος είσαι και δεν αφήνεις κανέναν και για κανένα λόγο να σου δημιουργήσει αμφιβολίες και να χαλάσει την καλή ψυχολογία σου. 
Είναι πάντα τόσο εύκολο, θα αναρωτηθείς κανείς, να επιτευχθεί αυτό;  Όχι δεν είναι, γιατί ευτυχώς δεν είσαι ρομπότ, είσαι...ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου